Årets konferanse har tittelen: «Jeg kan og vil- men får vi det til?» Med fokus på barns ressurser og mestring.
Tema for dag en er spesialpedagogisk tilrettelegging og oppfølging – med fokus på å skape inkluderende læringsmiljø som sikrer barns mestring og trivsel. For dag to er tema inkluderende læringsmiljø – om livsmestring for barn som trenger spesialpedagogisk bistand.
Ingen påmelding, men husk og hold av dagene i din kalender.
Statsminister
Direktør i Statped
Er professor emeritus i pedagogikk ved Høgskulen i Volda. Har arbeidd i mange år med spesialundervisning både i undervisning og forsking.
Statssekretær i Kunnskapsdepartementet
Stortinget, Utdannings- og forskningskomiteen
Professor ved barnehagelærar- utdanninga ved universitetet Oslo Met. Leder for forskningsprosjektet om evalueringen av seksårsreformen.
Hvordan kan vi skape en barnehagekultur som stimulerer barn til å bli kjent med egne følelser og behov, slik at de kan uttrykkes med ord og ikke gjennom handling? Foredraget vil gi eksempler på hvordan vi kan samtale med barn både i grupper og med enkeltbarn.
Førskolelærer, spesialpedagog og pedagogisk psykologisk rådgiver, veileder, kursholder og forfatter av flere bøker, bl.a. bøkene “Utfordrende atferd i barnehagen", "Barnesamtaler" og "Empati, nærvær eller metode?"
Betydningen av å ta med de unges stemme når et lærginstilbud skal utformes. Hvordan fange opp og få bidrag inn i arbeidet.
Nestleder i Norges handikapforbunds ungdom
En praksisfortelling fra barnehagen: "Når hu korona kom, så måtte vi........"
Hva skjer med pedagogene når rammer endres over "natta", hvordan jobbe i spennet der man skal ha forsvarlig drift i hht til smittevern og samtidig oppfylle barnehagens mandat, hva stod på spill og hva fikk vi til.
Enhetsleder i Brøset barnehage i Trondheim
Statped har i samarbeid med Frambu utviklet retningslinjer for samarbeidet tilknyttet barn og ungdom med svært sjeldne gen- og kromosomforandringer som gir sammensatte vansker. Retningslinjene viser hvordan PPT gis strakstjeneste og sømløs oppfølging.
David Bahr fra Frambu og Maria Sandhaug fra Statped presenterer retningslinjene med tilhørende informasjonsfilm.
Spesialpedagog (Cand.polit.) ved Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser. Bahr arbeider i hovedsak med informasjon og veiledning til brukere, pårørende og tjenesteapparat, da spesielt i forhold til pedagogisk tilrettelegging og informasjon til og samtaler med barn og ungdom.
PhD, postdoktor og seniorrådgiver ved FoU avdelingen til Statped. Hennes forskningsinteresse er ervervet hjerneskade hos barn, unge og voksne.
Statped har utviklet en analyse for inkluderende praksis som er basert på Mitchell 10 faktorer for inkluderende opplæring. Parallellen vil presentere analysen, og fortelle om erfaringene og refleksjonene PPT for Ytre Helgeland har gjort seg etter å ha prøvd ut analysen i noen av sine barnehager og skoler.
Seniorrådgiver i Statped. Arbeider innenfor fagområdene Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) og autisme, og med systemrettede tiltak overfor barnehage og skoler.
Anne-Berit Løkås er leder av PPT Ytre Helgeland. Hun har tidligere arbeidserfaring som barnehagestyrer, lærer og skoleleder. Løkås har den faglige ledelsen av «Tett på Ytre Helgeland», som er en pilot i kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis. Utprøving av den digitale analysen for inkluderende praksis er en del av piloten.
I dette innlegget vil Espen fortelle hvordan man kan bruke elevers interesser for å bidra til et mer inkluderende læringsmiljø hvor flere får deltatt og hvor flere føler seg hjemme. Innlegget tar utgangspunkt i praksishistorier fra arbeid med elever med nevroutviklingsforstyrrelser og alvorlig skolefravær. Vi har kalt innfallsvinkelen inkluderende læringsaktiviteter.
Avdelingsleder, Statped Læringsressurser og teknologiutvikling
Siv Hillesøy, er ansatt som seniorrådgiver i FoU-avdelingen i Statped. Hun har en doktorgrad i utdanningsvitenskap, og hennes forskningsinteresse er rettet mot barns deltakelse i jevnaldringsfellesskap.
Seniorrådgiver i Statped. Abreider med fag- og kompetanseutvikling for lærings- og skolemiljø, mestring og inkludering. Erfaring som lærer og rektor i kommunal sektor.
Et samarbeid mellom Ullensaker kommune og Statped.
Ullensaker kommune
Professor i helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse, NTNU, og forsker I på NTNU Samfunnsforskning, Mangfold og inkludering
TV-personlighet, foredragsholder, sanger og stand-upkomiker
Ingrid er professor i spesialpedagogikk, forfatter og familieterapeut og arbeider i dag ved Universitetet i Agder på Pedagogisk Utviklingssenter (PULS). Hun har jobbet i skole og barne-og ungdomspsykiatri i mange år, spesielt inn i forhold til barn, unge og voksne som utfordrer relasjoner og systemer. Hennes forskning er knyttet til atferdsproblematikk og læringsmiljøutvikling og hun har ledet flere store forskningsprosjekter. Hun veileder, kurser og underviser ved universiteter og høgskoler, for kommuner, organisasjoner, skoler og barnehager m.m. Hun har utgitt en flere bøker og artikler der tematikken er atferd, læringsmiljøutvikling og psykisk helse.
Line er daglig leder i STYD kommunikasjon AS, er barnehagelærer og har 26 års erfaring i og med barnehager. Hun har videreutdanning i veiledning, er sertifisert Marte Meo terapeut, har en mastergrad i barnehage- og profesjonsutvikling og leder alle kompetanseutviklingsprosessene i STYD. Line er også prosjektleder for forskningsprosjektet «Psykisk helsefremmende barnehager» som pågår i perioden 2017 - 2020.
Line er redaktør for og har skrevet en rekke fagbøker for barnehagefeltet. De siste i rekken er Barn er budbringere - en veiviser til psykisk helsefremmende barnehager og Livsmestring i barnehagen - å bære sin egen bagasje.
Ole Jacob Madsen er utdannet psykolog og filosof, og er professor i kultur og samfunnspsykologi ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo Forfattar av boka «Livsmestring på timeplanen- rett medisin for elevene».
Professor ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge – psykisk helse og barnevern (RKBU), ved NTNU. Hun er forfatter til boken "De yngste i barnehagen: Livsmestring og psykisk helse" sammen med Ratib Lekhal.
Rektor hos Thor Heyerdahl videregående skole
Professor ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge – psykisk helse og barnevern (RKBU), ved NTNU. Hun er forfatter til boken "De yngste i barnehagen: Livsmestring og psykisk helse" sammen med Ratib Lekhal.
Nina jobber som fagkoordinator i Voksne for barn, har bakgrunn som psykolog med erfaring fra psykisk helsevern for barn og unge (BUP) og førstelinjetjenesten.
Livsmestring vokser frem i møte mellom barn og voksen, gjennom bevisst bruk av hvordan vi møter og hjelper barna i både lek, læring og følelser. Hvordan kan vi gi barna et godt grunnlag for å møte både medgang og motgang, og hvordan kan vi forstå barnas egen utvikling og behov i de ulike fasene slik at vi møter dem på riktig måte for å bygge livsmestring? Foredraget tar både for seg forståelse av livsmestring og av barns utvikling frem til ungdomsalder.
Hedvig er psykolog, utdannet ved Universitetet i Oslo våren 1997. Hedvig har fordypning i familieterapi gjennom Institutt for aktiv psykoterapi (IAP), videreutdanning innen parterapi (EFT) og er i tillegg seminarleder for Famlab i Norge. Hun holder en rekke kurs og foredrag for foreldre, lærere og annet personell om barn og utvikling. Hun er også forfatter, og er aktuell med boka «Foreldremagi», «Miraklenes Tid», Barnehageårene», og «Barneskoleårene». Dette er en del av en bokserie på totalt fem bøker som tar for seg de ulike livsfasene i et barn- og ungdoms liv.
Underholdende og innsiktsfull foredragsholder om tourettes syndrom som utfordrer våre antagelser om det "normale".