Å lese bok sammen med barnet ditt

Gjennom å lese for barnet ditt hjemme, kan du gjøre en forskjell. Gjennom å lese hver dag kan du gjøre en stor forskjell.  

Foreldre  som leser sammen med barn
Når du leser for barnet ditt, viser du barnet hvor viktig bøker er!

Når dere leser, stopp opp og snakk. Dere kan snakke om ordene eller om bildene i boka. Om barnet ditt liker et spesielt bilde i boka, så er det et bra sted å stoppe opp og prate sammen. Du kan kommentere at du også liker bildet – eller at du synes det er morsomt. Dersom historien i boka får barnet til å le, så snakk om hvorfor det er morsomt. Stopp opp og snakk med barnet ditt, i alle fall et par ganger underveis mens dere leser sammen. 

Når du leser sammen med barnet

  • Sitt slik at dere ser i boken sammen
  • Gjør innholdet i boken relevant for barnet
  • Gi positiv tilbakemelding når barnet viser interesse
  • Forklar ord som er nye for barnet
  • Still spørsmål, og gi respons på barnets spørsmål og kommentarer
  • Observer barnet, og følg med på hva han eller hun forstår
  • Tilpass samtalen til barnets forståelse og interesse
  • Bruk barnets uttrykksform og kommunikasjonsløsning når dere leser

 

Å lese den samme boka flere ganger er bra! Dersom du finner en bok barnet ditt virkelig liker, så er det supert! Les boka mange ganger. Å lese samme bok flere ganger hjelpe barnet ditt til å forstå konseptet med bok. At det er en handling som er den samme hver gang, og etter hvert kan barnet forstå sammenhengen mellom det du sier og skriften i boka. For å tydeliggjøre den sammenhengen for barnet, kan du gjerne følge teksten med fingeren mens du leser.

Tid til å snakke sammen!

Dersom barnet ditt bruker alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) i form av grafiske symboler i en kommunikasjonsbok av papir eller en elektronisk kommunikasjonsløsning, får du en fin anledning til å modellere bruk av denne når dere leser sammen. Du kan for eksempel finne ord i barnets kommunikasjonsløsning som gjør at du kan beskrive figurene i boka eller uttrykke hva du synes om de.

Tematavle: Du kan også bruke denne tematavlen. Da kan dere snakke om aktiviteten «lese bok», ikke så mye om innholdet i boken.

 tematavle om lesing

Print ut tematavla(pdf).

Sånn kan du gjøre det da!

Desto mer du bruker ASK mens du leser, jo bedre lærer barnet ditt å bruke ASK selv.

Husk å ha det GØY mens dere leser!

Filmeksempel: På denne filmen ser du Anita og Jakob som leser bok sammen. Jakob kan få talemaskinen til å lese opp den samme tekstlinjen, slik at han kan bidra inn i aktiviteten.

Du kan også bruke en taleboks til dette.

Om du ikke er trygg på å lese selv, kan du kanskje finne en video av en som leser bok på YouTube. For eksempel Bukkene Bruse kan dere se på videoen sammen. Du må huske på å stoppe videoen underveis, sånn at dere kan snakke sammen om figurene og handlingen i boka.

Noen barn er veldig glad i bøker med musikk. Kanskje du kan finne en bok basert på favorittsangen til barnet ditt, eller hva med å prøve å synge litt av teksten når du leser.

Husk at dere kan låne bøker på biblioteket.

På Statpedkonferansen 2020 var det et innlegg som blant annet handlet om å lese bok (presentasjon).

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Takk for din tilbakemelding!