Til hovedinnhold

Digital lese- og skrivestøtte

OCR

Når du skanner eller tar bilde av en tekst, kan du bruke en programvare som heter OCR for å kunne lese teksten med talesyntes og redigere i den. OCR står for Optical Character Recognition og finnes på mobiltelefoner, nettbrett, datamaskiner og kopimaskiner.

Kjært barn har mange navn

Hvem er OCR nyttig for

Det vil alltid være elever som av ulike grunner ikke klarer å hente informasjon for eksempel fra en tekst i en bok, en plakat eller et papir. Når du bruker OCR og gjør en tekst digital kan du benytte talesyntese for å få teksten lest opp. Når teksten er digital, kan du også forandre fonter, farger, kontrast og linjeavstand eller forstørre teksten.

Hvordan gjør du det

Google Disk

Ta bilde av teksten og laste denne opp til Google disk. Hvis du åpner bildet med Google dokumenter vil teksten fra bildet automatisk bli OCR-behandlet og legge seg under bildet. Da kan du redigere teksten eller få den opplest.

OneNote

I Office OneNote-appen limer du inn bildet av en tekst, markerer det, høyreklikker og velger "kopier tekst fra bilde". Deretter limer du inn teksten der du vil ha den med kommandoen Ctrl+V. Denne funksjonen virker bare i skrivebordsversjonen/appen og ikke i online-versjonen av OneNote.

Microsoft Office Lens

Office Lens er en app hvor du kan ta et bilde av tekst. Teksten blir da gjenkjent og redigerbar og leses med Engasjerende leser. Office Lens har apper både til iPad/iPhone og Android.

Les mer om Microsoft Office Lens

Kopimaskin

De fleste skoler har store kopimaskiner med mulighet for å skanne til OCR. I stedet for å kopiere en tekst på papir til klassen, kan du lage en fil av teksten og kjøre OCR. Dermed kan alle elevene få den samme filen, men de elevene som har behov for tilrettelegging, vil kunne bruke talesyntese og lese teksten på den måten. Snakk med leverandøren av kopimaskinen for å få opplæring i hvordan du gjør dette.

Les mer

Side 12 av 18