Til hovedinnhold

Scratch

Scratch er et blokkbasert programmeringsspråk som kan brukes til å designe og lage interaktive fortellinger, animasjoner, spill og musikk.

Appikon
  1. Kategori: Apper/programvare, Pedagogisk bruk av teknologi, Programmering
  2. Systemkrav: iOS, Android, macOS, Windows, Linux, Chrome
  3. Utvikler: MIT (The Massachusetts Institute of Technology)

Scratch er et programmeringsspråk utviklet for å introdusere programmering for nybegynnere. Ved bruk av fargekoder og kategoriserte blokker får du en visuell tilnærming til programmering. Det enkle brukergrensesnittet og muligheten for tilleggsfunksjoner gjør at Scratch treffer en bred målgruppe. I Scratch kan elevene laste opp egne bilder og figurene kan gis stemmer ved at elevene spiller inn lyd. Dette kan gjøres med mikrofon eller ved å bruke tekst-til-tale blokker. Scratch kan derfor tilpasses elevenes interessefelt.

Det finnes også en funksjon kalt sansing med kamera. Dette lar elevene lage prosjekter som kan oppdage og reagere på bevegelser i den fysiske verden. Dette gjøres gjennom å bruke et webkamera som kobles til ressursen. I tilleggsfunksjonene finner du også blokker med tekst-til-tale funksjon og blokker som oversetter tekst til andre språk. Med Scratchs mange funksjoner kan du enklere tilpasse elevers ulike behov.

Scratch Jr. er en forenklet utgave av Scratch som er tilpasset for yngre barn. Blokkene i denne versjonen er symbolbaserte, noe som gjør det mulig å programmere uavhengig av leseferdigheter. Appen gir også mulighet for styring med hodemus.

Programmering for barn med særskilte behov