Stemme og stemmevansker | www.statped.no

Stemme og stemmevansker

Stemmen er viktig i kommunikasjonen med andre. Stemmen er unik, en del av identiteten og den forandrer seg gjennom livet. Stemmen er også et instrument, og et barometer for våre følelser, tanker og atferd. Stemmen påvirkes av fysisk og psykisk helse, sykdom, psykososiale forhold, pust, kroppsholdning, muskeltonus, samt hvordan- og hvor mye vi bruker stemmen.

Stemmevansker gjør det vanskelig å bruke stemmen på en naturlig måte. Man kan kjenne ubehag eller få vondt når man snakker eller synger. Man kan også høre at stemmen har forandret seg. Stemmen innfrir ikke de forventninger vi har til den, det kan være vanskelig å øke eller regulere stemmestyrken og/eller den har blitt hes. 

  • Ved funksjonelle stemmevansker har musklene i hals, strupe, nakke, og kjeve blitt for anspent, pusten har blitt anstrengt, og stemmen blir derfor brukt uhensiktsmessig. Det er ingen ytre tegn på at noe er galt med stemmebåndene. 

  • Ved funksjonelt psykogene stemmevansker behøver det heller ikke være ytre tegn på at noe er galt med stemmebåndene. Stemmen kan bli borte, være veldig svak, hviskende eller skurrete/hes. Dette kan skje som følge av langvarig stress og belastninger, eventuelt traumatiske hendelser sammen med stor spenning i kroppen. 

  • Ved funksjonelt-organiske stemmevansker har feilbruk og overbelastning av stemmen bidratt til endringer på stemmebåndene, for eksempel hevelse, eller stemmebåndsknuter.
     
  • Ved organiske stemmevansker har det av ulike årsaker kommet utvekster på stemmebåndene. Det kan også være avvik i strupen, lammelse av det ene, eller begge stemmebånd, strupekreft, infeksjoner i strupen eller på grunn av slag/skader.

  • Nevrologiske stemmevansker oppstår på grunn av lammelse eller forstyrelse til nervene som styrer stemmebåndene. Dette gir spastisitet i strupen eller recurrensparese.

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Takk for din tilbakemelding!