Skolestart og overganger kan være sårbare for barn med særskilte opplæringsbehov. Derfor må de planlegges. Det gjelder både skolestart, overgang til ny barnehage/skole eller overgang til ungdomstrinn, videregående eller ut i arbeidslivet. Her har vi samlet noen ressurser som kan være nyttige.
Overganger mellom barnehage og skole og mellom ulike skoleslag kan være krevende. En god overgang kan være avgjørende for at barn med særskilte opplæringsbehov får en positiv start. Her finner du fagstoff om overganger innenfor våre vanskeområder.
Samisk spesialpedagogisk støtte (SEAD) er en egen avdeling i Statped som gir landsdekkende tjenester tilpasset samiskspråklige barn, unge og voksne med særskilte behov.
Her kan du søke og filtrere for å finne ulike læringsressurser for tilrettelegging av utvikling og læring for barn, unge og voksne med særskilte opplæringsbehov.
Statpeds skolelydbøker er for elever som av ulike grunner strever med å lese. Se hvem som kan låne. Skoler, elever med lånerett og lærere kan låne skolelydbøker gratis.
På denne siden får du oversikt over læringsressurser til blinde og sterkt svaksynte barn og elever. Du finner tilrettelagte lærebøker, materiell og læremidler. Ressursene kan bestilles og/eller lastes ned.
På Erher.no finner du læremidler for å undervise hørselshemmede barn, unge og voksne. Ressursene er fordelt på barnehage, grunnskole, videregående skole og voksenopplæring.
Teknologi i opplæringen kan gi økt læringsutbytte og bedre inkludering. Her finner du eksempler på erfaringer, metodikk og digitale verktøy.
Statped jobber med å forsterke spesialpedagogisk støtte til kommunene, som skal bosette flyktninger fra Ukraina. Her finner du noen tips.
Jacob går i Lillebjørn barnehage og skal begynne på skolen. Vi laget en liten animasjonsfilm om hvordan laget rundt jobber og forbereder overgang til skolen - og hvordan de får hjelp av Statped.
Elever med nevroutviklingsforstyrrelser som ADHD, Tourettes syndrom og autisme har ofte komplekse og sammensatte utfordringer. Det kan føre til høyt stressnivå og utfordringer med å delta på skolen. På denne tema siden kan du lese mer om skolefravær.
Med riktig tilrettelegging kan programmeringen fungere på alle nivåer og tilpasses ulike behov. Alle elever kan derfor programmere, om de får delta på sine premisser. På denne siden finner du en innføring i hva programmering er, hvordan du kan jobbe med programmering i skole og barnehage og nyttige tips til tilrettelegging.
Vi har alle behov for struktur og forutsigbarhet i større eller mindre grad. For noen er det helt avgjørende i hverdagen og læringssituasjoner.
På denne temasiden kan du lese om behov og tilretteleggelser med spesiell vekt på muligheter ulike digitale verktøy kan bidra med.
Med god tilrettelegging og pedagogisk bruk av teknologi kan elever tilegne seg og formidle kunnskap på en likeverdig måte. PÅ denne temasiden finner du informasjon og tips til pedagogisk bruk av teknologi for elever med lese- og skrivevansker.